Ciasto Cappuccino

Reklama

Opis przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i 2 łyżki gorącej wody. Wszystko bełtamy widelcem. Białka ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier.
Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy żółtka oraz mąką i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na brytfankę i pieczemy około 40-45 minut w temp 160-170 stopni. Zostawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przyrządzamy krem.
Jaja całe ubijamy z cukrem na parze. Następnie zdejmujemy z garnka i dodajemy masło, serki homogenizowane oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Na koniec dokładamy mleko w proszku.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Jedną część układamy na brytfance i nasączamy kawą cappucino. Na nią wykładamy połowę kremu. Na krem natomiast biszkopty moczone w kawie cappucino jeden przy drugim. Na biszkopty drugą część kremu a na wierzch drugą część ciasta. Przyciskamy, aby wszystko się skleiło.

Muszę dodać, że kiedy układamy biszkopty, ktoś musi nam mieszać krem, gdyż żelatyna szybko ścina masę i mogą tworzyć się grudki.

Składniki

  • Ciasto:5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki gorącej wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 całe jajka
  • 1 masło roślinne
  • 2 łyżki cukru
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy cappucino lub rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie biszkoptów

Podobne przepisy do Ciasto Cappuccino