Ciasto "Delicja"

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto 1:
Jajka ubijać z cukrem do białości. Mąkę zmieszać z proszkiem i kakaem. I delikatnie wmieszać do masy jajowej. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w tem. 170 stopni.

Ciasto 2:
Ciasto przygotowujemy tak samo jak pierwsze tylko nie dodajemy kakao.Po upieczeniu zwijamy w roladę i zostawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę smarujemy dżemem i po zwinięciu kroimy.

Krem:
Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy kakao. Masło ucieramy na pulchną masę i cienką strużką wlewamy masę jajową. Ciągle mieszamy.
Galaretkę przyrządzić jak pisze na opakowaniu.

Złożenie:
Na ciasto 1 rozsmarowujemy krem. Na krem układamy pokrojoną roladę. Wszystko zalewamy krzepnącą galaretką.

Składniki

  • Ciasto 1:4 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto 2:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kakao
  • Ponadto:
  • 1 nieduży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki w czerwonym kolorze

Podobne przepisy do Ciasto "Delicja"