Ciasto fantazja

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno,żółtka ubić z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z białkami,następnie przesiać mąkę ,kakao i proszek do pieczenia,dodać ostrożnie to jajecznej piany na koniec dodać olej.
Ciasto wylać do tortownicy i upiec w temp.180st.

Wiśnie ja miałam z kompotu wymieszać z galaretką wiśniową i odstawić do delikatnego zgęstnienia.

śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec połączyć z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić i nasączyć winem ,spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy,wylać na niego gęstniejącą galaretkę i schłodzić ,kiedy galaretka zastygnie wyłożyć na nią bitą śmietanę i przykryć drugim krążkiem ciasta ,schłodzić .
Kiedy ciasto całkiem zastygnie ściągnąć obręcz tortownicy,polać rozpuszczoną polewą i dowolnie udekorować.

Składniki

  • ciasto:1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Masa wiśniowa:
  • 2 szklanki wiśni bez pestek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • dodatkowo:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • 1/2 szklanki wina wiśniowego

Podobne przepisy do Ciasto fantazja