Ciasto jesienne z dynią i jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone, przełożyć do pojemnika ze szczelną pokrywką, wstawić do zamrażalnika. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia aby dobrze się zamroziło, jak lody.

Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, podlać 1/3 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, skropić całym sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodać jabłka, 2/3 skórki cytrynowej i dusić razem ok. 30 min. aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać, na koniec dodać cynamon, ew. dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki. Mąkę przesiać z proszkiem d/piecz., solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałeczki masło i żółtka, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami tak jak kruszonkę. Ciasto będzie sypkie, ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto przesypać do foliowego woreczka i odłożyć na min. 30 min. do lodówki.

2/3 ciasta wysypać na blaszkę (25×35 cm) formując dociskając wyższy brzeg, podpiec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta, piec ok. 30-40 min. w 180 st. C. Podawać, na ciepło lub na zimno, pokrojone na dość duże porcje z gałką "lodów" z mascarpone i śmietany, posypane obficie siekanymi pistacjami.

Składniki

  • CIASTO:kostka masła lub margaryny 250g
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu do ciast cytrynowego
  • NADZIENIE:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • ok. 3/4 kg miąższu dyni (bez pestek i skórki)
  • 2-3 duże cytryny
  • ok. 1 szkl. cukru kryształu (można dać mniej jeśli jabłka są mało kwaśne)
  • ok. 20 szt. goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • DO PRZYBRANIA:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 15 dkg łuskanych pistacji niesolonych

Podobne przepisy do Ciasto jesienne z dynią i jabłkami