Ciasto Kasi

Reklama

Opis przygotowania

Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę.

Warstwa jabłkowa:
Wszystkie składniki starannie wymieszać.

Warstwa kokosowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem i mąką, na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać.

Warstwa orzechowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem, bułkę tartą i orzechy.

Przygotowanie do pieczenia:
Pierwsza część kruchego ciasta >> warstwa jabłkowa >> warstwa kokosowa >> warstwa orzechowa>>rozwałkowana druga część ciasta kruchego tak aby pokryła całe ciasto orzechowe. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Wierzch polać polewą i dowolnie ozdobić.

Składniki

  • Kruche ciasto: 3 szkl. mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 18 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka pr. do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek
  • Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg startych jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka
  • Warstwa kokosowa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dkg kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Warstwa orzechowa:
  • 4 jajka
  • 12 dkg orzechów zmielonych
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka pr. do pieczenia.

Podobne przepisy do Ciasto Kasi