Ciasto kawowo-orzechowe

Reklama

Opis przygotowania

Jasny biszkopt
Białka ubić na sztywno z odrobinką soli. Następnie dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku, obie maki, proszek do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blachy i upiec na złoty kolor w temp. 190 st.C ok 45 minut.
Po ostudzeniu, biszkopt przekroić na dwa placki.

Biszkopt orzechowy
Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, make z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 190 st.C. ok. 35-40 minut.

Masa kawowa
Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Zmieszać z mlekiem. Z mleka odlać pół szklanki i rozpuścić w nim obie maki. Pozostałą część mleka z kawą zagotować z cukrem. Podczas gotowania wlać mieszankę mączną i ciągle mieszając ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.

Przełożenie:
Jasny biszkopt>>połowa masy kawowej>>biszkopt orzechowy>>Druga część masy kawowej>>druga część jasnego biszkoptu>>polewa czekoladowa

Składniki

  • Biszkopt jasny:8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki krupczatki
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki krupczatki
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kostka masła

Podobne przepisy do Ciasto kawowo-orzechowe