Ciasto kruche z owocami i kruszonką

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy na dużą, prostokątną blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Śliwki pestkujemy, jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Na cieście układamy w sporych odstępach połówki śliwek (przecięciem do góry), a pomiędzy śliwkami rozkładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka. Owoce leciutko wciskamy w ciasto. Na wierzch rozsypujemy płatki migdałowe i prószymy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozgniatamy wszystkie jej składniki i rozcieramy, aż zacznie się kruszyć. Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok.40 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne. W czasie pieczenia trudno poskromić apetyt. Smacznego.

Składniki

  • 25 dag margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • na kruszonkę:
  • 8 dag margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • do nałożenia:
  • 2 duże jabłka (najlepiej antonówki)
  • kilka dużych śliwek (a la węgierka)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Podobne przepisy do Ciasto kruche z owocami i kruszonką