Łódeczki z farszem kurkowo-orzechowym

Reklama

Opis przygotowania

Kurki oczyścić, dokładnie wypłukać, osączyć. Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, gotować ok.10-15 min. (zależnie od wielkości, mają być prawie miękkie), ostudzić, obrać z łupinek. Cebulę obrać, z chili usunąć pestki – posiekać. Ziemniaki przekroić poziomo na pół, wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki ok.0,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, zaszklić posiekaną cebulkę i chili, dodać kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusić, pod przykryciem na małym ogniu, kilka minut, na koniec dodać śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nałożyć czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropić leciutko oliwą i posypać odrobiną bułki tartej, ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać 15-25min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podawać na gorąco z surówką. Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na porcję, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu 🙂

Składniki

  • 3 duże ziemniaki30 dkg kurek
  • 1 cebula
  • 0,5 niedużej papryczki chili
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki śmietany (wystarczy 18%, ale gęsta)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • po 2 łyżki masła i oliwy (lub oleju)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki startego sera żółtego (niekoniecznie)
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Łódeczki z farszem kurkowo-orzechowym