Ciasto na pizzę wg Evi

Reklama

Opis przygotowania

Rozpuszczamy drożdże w szklance letniej wody.

Do mąki dodajemy sól, olej…….mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże.

Dodajemy resztę wody i wyrabiamy aż ciasto nie będzie kleić się do rąk.

Wilgotną ściereczką przykrywamy ciasto na ok 2 godziny aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Dzielimy przygotowane ciasto na porcje i rozwałkujemy. Mnie wychodzą z jednego kilograma mąki 6 okrągłe pizze.

PS.

1) Długo wyrabiane ciasto jest trudno rozwałkować……..kurczy się, schodzi podczas wałkowania. Na pizze wystarczy więc połączyć dobrze składniki.

2) Dodając do ciasta mleko wymieszane z woda – brzegi pizzy będą bardziej rumiane po upieczeniu.

3) Nie zużyte ciasto można zamrozić……najlepiej w gotowych porcjach.

Składniki

  • 1 kg mąki 25 g świeżych drożdży
  • 3,4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • około 1/2 litra letniej wody

Podobne przepisy do Ciasto na pizzę wg Evi