Rozpuszczamy drożdże w szklance letniej wody.
Do mąki dodajemy sól, olej…….mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże.
Dodajemy resztę wody i wyrabiamy aż ciasto nie będzie kleić się do rąk.
Wilgotną ściereczką przykrywamy ciasto na ok 2 godziny aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Dzielimy przygotowane ciasto na porcje i rozwałkujemy. Mnie wychodzą z jednego kilograma mąki 6 okrągłe pizze.
PS.
1) Długo wyrabiane ciasto jest trudno rozwałkować……..kurczy się, schodzi podczas wałkowania. Na pizze wystarczy więc połączyć dobrze składniki.
2) Dodając do ciasta mleko wymieszane z woda – brzegi pizzy będą bardziej rumiane po upieczeniu.
3) Nie zużyte ciasto można zamrozić……najlepiej w gotowych porcjach.