
BISZKOPT:
 Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy
 go inaczej, a ja podam mój).
 Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
 od spodu do góry, ruchem kołowym.
 Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
 Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
 Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
 Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
 Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową.
SPORZĄDZANIE PLACKA :
 Pianka blado zielona-
 2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
 1 śmietanę "Śnieżka" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
 Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę.
 Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową.
Pianka różowa-
 2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
 1 śmietanę "Śnieżka" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
 Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać.
 Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną.
Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.