Ciasto Pipi Langstrumpf

Reklama

Opis przygotowania

Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 20 min. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kilka kropel olejku waniliowego, łyżeczkę skórki pomarańczowej i sok z pomarańczy. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy wlewamy mak z mlekiem i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 200 stopniach C przez ok 45 – 50 min (jest gotowe gdy po wpiciu wykałaczki patyczek jest suchy bez ciasta).
Składniki polewy mieszamy i rozgrzewamy dopóki cukier się nie roztopi. Ciasto nakłuwamy wykałaczką na całej powierzchni i polewamy ciepłą polewą.

Składniki

  • Ciasto: 18 dag masła,
  • 3 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki maku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki soku z świeżo wyciśniętej pomarańczy,
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
  • olejek waniliowy.
  • Polewa:
  • 1/2 szklanki szklanki soku z świeżo wyciśniętej pomarańczy,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 dag masła.

Podobne przepisy do Ciasto Pipi Langstrumpf