Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą

Reklama

Opis przygotowania

Żółtka miksujemy z cukrem na kogel mogel (odstawiamy mikser), dodajemy cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Następnie olejek, kwaśną śmietanę i margarynę, dokładnie wyrabiamy,w miarę potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto na kruche powinno łączyć się, ale nie kleić. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wypełniamy ciastem, na wierzchu układamy umyte i wydrylowane owoce(skórką do góry). Wychodzi 5 rzędów owoców, środkowy jest z brzoskwiń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika,do 180* i pieczemy ok.35 minut. W wolnym czasie na wysokich obrotach ubijamy na sztywno pianę z białek,gdy piana jest gotowa wmiksowujemy cukier.Wyciągamy ciasto(nie wyłączając piekarnika) i rozsmarowujemy szybko pianę na wierzchu ciasta, wstawiamy na ok. 5 minut, aż zacznie lekko się rumienić. Takim sposobem mamy pyszny deser. Smacznego.

Składniki

  • CIASTO:4 żółtka
  • mąka pszenna(ile się wgniecie)
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • OWOCE:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • PIANKA:
  • 4 białka
  • 0,5 -1 szklanka cukru

Podobne przepisy do Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą