Ciasto truskawkowe

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku obie mąki i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach
26×21 cm. Piec ok 35-40 min w temp. 190 st.C.
Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwa placki.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i opłukanymi i rozgniecionymi (0,5 kg) truskawkami. Gotową masę wyłożyć na dolną część biszkoptu, umieszczoną w wyłożonej folią aluminiową tej blaszce w której się piekł biszkopt.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i odstawić do stygnięcia, w tym czasie opłukane truskawki (1kg) pokroić w kostkę. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać ją z pokrojonymi truskawkami i wyłożyć na masę truskawkową. Całość przykryć górną częścią biszkoptu i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Biszkopt:8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kostka masła
  • ok. 2 łyżki cukru pudru

Podobne przepisy do Ciasto truskawkowe