Ciasto z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, zawinac w folie i wstawic do lodowki. Po okolo godzinie wyjac rozwalkowac i wylepic nim forme, wczesniej wysmarowana margaryna.
Jablka, ucieramy na tarce do warzyw, dodac sok z cytryny, wymieszac (odlac sok powstaly z jablek)dodac, cynamon, skorke otarta z cytryny, wymieszac.
Wylozyc na ciasto. Ubic piane z bialek z cukrem i dodawac kisiel, ubijajac ciagle. Wylozyc na calosc.
Piekarnik nagrzewamy, wkladamy ciasto i przykryc folia spozywcza od gory. Piekarnik na 160 stopni czas pieczenia 45 min. Przed koñcem 5 min zdjac folie aby sie piana zrumienila. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto gotowe, wbijajac go wbrzeg ciasta-jak wyjdzie suchy to placek gotowy.

Składniki

  • Na ciasto:-2 lyzki cukier
  • -2 zoltka
  • -1 szklanka maki i 3 lyzki
  • -2 lyzki masla
  • -2 lyzeczki smietany
  • -1 lyzeczka proszek do pieczenia
  • Piana:
  • -2 bialka
  • -1 lyzka cukru
  • -1 kisiel-marchewkowo-jablkowy
  • Nadzienie:
  • -4 jablka srednie slodkie
  • -1 cytryna
  • -2 lyzki cynamon

Podobne przepisy do Ciasto z jabłkami