Ciasto z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Dodać ubite białka. Piec 30-40 min. w temp. 180st.

2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu. Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku. Wyłożyć na placek.

3. Margarynę utrzeć z cukrami, stopniowo dodawać śmietanę. Dodać sok. Wyłożyć na zimne jabłka. Posypać startą czekoladą.

Składniki

  • CIASTO: 4 jajka,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 20 dag mąki,
  • sok i skórka z cytryny,
  • łyżeczka proszku.
  • JABŁKA:
  • 1kg jabłek,
  • szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 3/4 szkl. kaszy manny,
  • łyżka masła,
  • galaretka.
  • MASA:
  • kost. margaryny,
  • szkl. pudru,
  • cukier waniliowy,
  • szkl. kwaśnej śmietany,
  • sok z cytryny.

Podobne przepisy do Ciasto z jabłkami