Ciasto z masą budyniowo-galaretkową

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę i piec przez ok 35 min. w temp. 170 stopni.

Masa budyniowo-galaretkowa:
Budyń przygotuj wedle przepisu na opakowaniu i przestudź. Galaretki turkusowe rozpuść w szklance wody. Następnie utrzyj margarynę i stopniowo dodawaj budyń nadal ucierając. Gdy masa będzie puszysta a galaretka turkusowa będzie się ścinała to stopniowo połącz galaretkę z masą budyniową nadal ucierając. Po połączeniu się wszystkich składników masy wyłóż ją na biszkopt. Ugotuj galaretki rubinowe wedle przepisu na opakowaniu i daj do schłodzenia. Na masę poukładaj w rzędy truskawki mrożone lub świeże. Zalej galaretką rubinową i pozostaw do lepszego zastygnięcia.

Składniki

  • 6 jajek1 szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie jasne
  • 1 kostka margaryny
  • 2 galaretki turkusowe
  • 2 galaretki rubinowe
  • truskawki świeże lub mrożone

Podobne przepisy do Ciasto z masą budyniowo-galaretkową