Ciasto z serem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp180 st około 45-50 min.

Masa serowa:
Mleko zagotować i do gotującego się wlać śmietanę wymieszaną z jajkami, gotować cały czas mieszając 2-3 min. Odstawić do ostygnięcia i dokładnie odcedzić na płótnie powstały twarożek.
Masło utrzeć z cukrem i dodawanym po łyżce serkiem na krem, na koniec połączyć z drobno posiekaną czekoladą.
Zimne ciasto podzielić na dwa płaty, dolny posmarować połową dżemu i całą masą serową, na masę poukładać cząstki mandarynek i resztę dżemu, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną białą czekoladą ,posypać skórka i wiórkami czekoladowymi.
Najlepsze na drugi dzień.

Składniki

  • Ciasto:25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 15 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 2 litry mleka
  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego
  • 5-6 mandarynek
  • 1 czekolada biała
  • 1 czekolada Wawel Tiki Taki
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • czekoladowe wiórki do dekoracji

Podobne przepisy do Ciasto z serem