Croissanty z czekoladą

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto dzielimy na trójkąty równoramienne o podstawie mniej więcej 8 cm (wychodzi 20 croissantów). Nacinamy podstawę każdego trójkąta, układamy kostkę czekolady i zawijamy od dołu. Dokładnie sklejamy brzegi i formujemy rogaliki. W miseczce rozbełtujemy jajko, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzchy rogalików.

Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy ok. 30 minut, aż rogaliki nabiorą złoto-brązowego koloru.
Można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, lekko ostudzone.

Smacznego!

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Podobne przepisy do Croissanty z czekoladą