Cukinia w pesto na cieście francuskim

Reklama

Opis przygotowania

– Przygotowujemy pesto, w moździerzu ucieramy liście natki, ząbki czosnku z orzechami pekan oraz oliwą i parmezanem na gęstą, grudkowatą masę
– Cukinię umytą i osuszoną kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy klika minut na oliwie z oliwek, doprawiamy. Przekładamy gorącą do miski i mieszamy z pesto.
– Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka przy pomocy większej szklanki czy pucharka. Na każdym układamy plasterki cukinii.
– Jajko roztrzepane mieszamy z parmezanem. Smarujemy każde kółko.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopnii przez 25 minut. Najsmaczniejsze są gdy lekko ostygną lub na zimno.

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (1 płat)2 cukinie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • jajko
  • garść startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • natka pietruszki
  • 100g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • garść łuskanych orzechów pekan
  • 2 ząbki czosnku

Podobne przepisy do Cukinia w pesto na cieście francuskim