Cukinie z kotlecikami wołowymi z grilla w pesto

Reklama

Opis przygotowania

Mielone do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wyrabiamy i formujemy kotleciki. Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Na grillu układamy kotleciki i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko. Pesto: liście natki pietruszki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra Virginie na gęstą grudkowatą masę. Każdy plaster cukinii który ma służyć jako spód piramidki, smarujemy pesto z wierzchniej strony, nakładamy kotlecik, przykrywamy kolejnym plastrem cukinii, ale tym razem posmarowanym pesto z obu stron.

Składniki

  • Na kuleczki mięsne250 g mielonego mięsa wołowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • garść startego parmezanu
  • oliwa z oliwek extra vergine, ponadto cukinia

Podobne przepisy do Cukinie z kotlecikami wołowymi z grilla w pesto