Cukinie obieramy i wydrążamy nasienniki ,ścieramy na sitko 1/2 cukini na drobnej tarce ,drugą połowę na grubych oczkach,odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski (miałam po odciśnięciu soku 3 szklanki startej cukini ).Płatki przyrumienić na suchej patelni i dodać do cukini razem z mąką , cukrem,proszkiem,jajkami i wiórkami kokosowymi wymieszać (ma powstać gęste ciasto),patelnię smarujemy tylko delikatnie olejem i na gorącą kładziemy małe porcje ciasta (moje miały 1cm grubości) smażymy na zloty kolor na niewielkim ogniu .gotowe posypać cukrem pudrem i podać z kisielkiem .
Kisiel
Morele obrać i wyciągnąć pestki,zagotować 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru do gotującej się wody dodać morele i zagotować ,na koniec wsypać gorący kubek (dla kontrastu czerwony )i zamieszać do zgęstnienia .
Gorące racuszki ,posypane pudrem i kisiel z owocami Pycha!