Śliwkowy murzynek

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka dajemy wodę , olej, kakao, margarynę, cukier i podgrzewamy to na wolnym ogniu do połączenia składników jak zaczną pokazywać się pęcherzyki wyłączyć gaz , masę wystudzić . Ubić pianę z białek na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z żółtkami , mąką i cukrem waniliowym, dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. wlać ciasto do wysmarowanej tortownicy i posypanej bułką tartą. Ze śliwek wyciągnąć pestki , układać na cieście łupką do dołu. Piec 50 min. w 180 stopniach, zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 5 jajek, 20 dag margaryny,
  • 25 dag cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 50 dag śliwek,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • bułka tarta 2 łyżki,

Podobne przepisy do Śliwkowy murzynek