Cykoriowe łódeczki parmezanowo – pieczarkowe

Reklama

Opis przygotowania

– Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty!
Tak: Połówki cykorii – musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści – blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.
– Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) – drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje.
Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku.
– Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.
– Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka.
– W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.

Składniki

  • łyżka oliwy z oliwek ( proponuję oliwę Monini- doskonale komponuje się z warzywami ) duża cykoria
  • 3 łyżki tartej bułki
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek startego parmezanu (parmiggiano reggiano)
  • 2 szklanki sosu pomidorowego (polecam włoski Cirio)
  • 400 g pieczarek średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia cebula biała
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Cykoriowe łódeczki parmezanowo – pieczarkowe