Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami

Reklama

Opis przygotowania

– Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine 12 minut
– W między czasie przygotowujemy brokuły: Myjemy, rozdzielamy na drobne różyczki i blanszujemy dosłownie 3 minuty. Hartujemy.
– Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, wrzucamy brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawową mieszanką.
– Ugotowany makaron odcedzamy i lekko płuczemy w wodzie. Odsączamy z wody. Gotowe orecchiette wrzucamy na patelnię z brokułami, dodajemy posiekane suszone pomidory. Dodajemy wiórki parmezanu. Mieszamy delikatnie

Danie podawać natychmiast przybrane liśćmi selera naciowego i płatami parmezanu.

Składniki

  • 250 g makaronu orecchiette (w kształcie uszek)450 g brokułów
  • 3 plastry pomidorów suszonych w oliwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami