Cytrynowa Baba

Reklama

Opis przygotowania

Z białek ubijemy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier + c.waniliowy i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane mąki + proszek do pieczenia startą skórkę cytrynową z sokiem z 1/2 cytryny i mieszamy, pod koniec wlewamy roztopioną (chłodną) margarynę . Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 40 min.

Po upieczeniu polewamy cytrynową polewą: w garnku rozgrzej 2 łyżki śmietany + cukier puder + sok z 1/2 cytryny dokładnie wymieszaj i polej upieczoną babkę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 c. waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cytryna,
  • szczypta soli.
  • Polewa:
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Podobne przepisy do Cytrynowa Baba