Góralski schab

Reklama

Opis przygotowania

Kiszoną kapustę zalewamy wodą zagotowujemy i odcedzamy, przekładamy na patelnie, gdzie wcześniej zasmażyliśmy cebulę z pokrojonym w paski boczkiem i dusimy, pod koniec dodajemy kostkę grzybową i kminek (doprawiamy wg uznania). Gdy kostka się rozpuści wlewamy wymieszaną z łyżką mąki śmietanę. Na osobnej patelni podsmażamy, rozbite posolone i popieprzone, mięso schabowe.

W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: Kapustę + mięso schabowe + kapusta. Pieczemy ok 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku.

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,6 porcji schabu,
  • 6 plasterków boczku wędzonego,
  • łyżka smalcu,
  • sól, pieprz, kminek,
  • 1 kostka bulionowa grzybowa,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 300 ml śmietany.

Podobne przepisy do Góralski schab