Pierogi ze szpinakiem

Reklama

Opis przygotowania

Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy do niego starty czosnek, sól i pieprz do smaku. Gdy ze szpinaku wyparuje woda odstawiamy go do ostygnięcia a następnie mieszamy z białym serem.

Z podanych składników ugniatamy ciasto. Każda z nas ma swój własny pomysł na lepienie pierogów. Moja babcia robi małe kuli a potem pakuje w nie farsz i formuje pieroga. Ja rozwałkowuje ciasto na stolnicy i wycinam szklanką (kieliszkiem do wina) krążki, dodaje na nie farsz i formuje pierogi.

Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy do momentu aż wszystkie wypłyną na górę.

Podawać z roztopionym masłem i czosnkiem lub smażoną cebulką.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody lub mleka (ja daję pół na pół),
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy .
  • Farsz:
  • 1 opakowanie szpinaku zmielonego zmrożonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 kostki sera białego (ok 125 dag).

Podobne przepisy do Pierogi ze szpinakiem