Cytrynowo jabłkowe z pianką

Reklama

Opis przygotowania

Cytryny dokładnie umyć i osuszyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Następnie z obu cytryn wycisnąć sok.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodać skórkę otartą z cytryny oraz sok cytrynowy. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej blaszki.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i lekko je wciskając do środka,równomiernie rozłożyć na cieście.

Pianka:
Białka ubić na sztywno dodać cukier a pod koniec ubijania wsypać budyń. Gotową piankę wylać na ciasto z jabłkami. Tak przygotowane ciasto piec około 45 minut w temp. 180st.C.

Składniki

  • Ciasto:15 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru
  • 2 opakowania cytrynowego kisielu
  • 6 jajek
  • 2 cytryny
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 80 dkg jabłek kwaskowych
  • Pianka:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kisiel brzoskwiniowy

Podobne przepisy do Cytrynowo jabłkowe z pianką