Czekoladowe z cukiereczkami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i delikatnie połączyć,następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto upiec w tortownicy.

Pianka:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i jak napęcznieje rozpuścić .
Śmietanę ubić z cukrem i połączyć z maślanką ,na koniec dodać żelatynę i cukierki,delikatnie wymieszać .
Zimne ciasto przekroić,nasączyć kawą i przełożyć gęstniejącą pianką,wierzch ciasta polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, dowolnie udekorować i zostawić do całkowitego zastygnięcia, najlepiej do dnia następnego wtedy ciasto zastygnie i dodatkowo nabierze wilgoci.

Składniki

  • ciasto: 34 szklanki mąki
  • 12 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5jajka
  • pianka:
  • 1 litr maślanki o smaku straciatella
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag draży orzechowych
  • dodatkowo:
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Podobne przepisy do Czekoladowe z cukiereczkami