Czekoladę rozpuścić (ja to robię w mikrofalówce na małej temperaturze) do rozpuszczonej czekolady dodawać masło po kawałeczkach, ciągle mieszając. Żółtka ubić z 40g cukru na puszystą masę, dodać mąkę i delikatnie mieszać, wymieszać masę żółtkową z czekoladą (zawsze mieszamy łyżką delikatnie nie mikserem) białka z solą (szczypta) ubić na puszystą sztywną pianę, dodać do poprzedniej masy i mieszamy delikatnie aż powstanie czekoladowa masa. Foremkę wysmarować masłem i posypać cukrem, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika na 8 min. 210 stopni (piekarnik wcześniej nagrzać). Po upieczeniu studzimy.
POLEWA: Pomarańcze myjemy i obieramy nożem zdejmując skórkę i biały nalot – kroimy w kawałki. Gruszkę obieramy i wycinamy środek – kroimy w kawałki. Wkładamy owoce do naczynia i mielimy blenderem. Przekładamy purre owocowe do garnuszka, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i podgrzewamy ok 5-10 min. Ciągle mieszając – studzimy. Na talerzyk wykładamy purre owocowe, na które wykładamy wystudzony deser – polewamy karmelem i później troszeczkę polewą owocową. Podajemy schłodzone.