Deser lodowo – gruszkowy

Reklama

Opis przygotowania

Gruszki obrać, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. W rondelku zagotować 1/2 szkl. wody z cukrem i sokiem z cytryny, pogotować chwilę, obgotować partiami gruszki przez 2-3 minuty. Wyjąć, osączyć. Czekoladę połamać na kawałeczki, rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnuszku z gorącą wodą.
Na talerzykach ułożyć po 1-2 gałki lodów, obłożyć cząstkami gruszek. Polać gorącą czekoladą i przybrać kandyzowanymi owocami.

Składniki

  • 2 duże gruszki, średnio dojrzałesok z połowy cytryny
  • 2-4 duże gałki lodów waniliowych
  • 50 g gorzkiej czekolady Wawel 70% kakao
  • 1-2 garści suszonej żurawiny
  • 4 plasterki kandyzowanego kiwi
  • 4 łyżki cukru

Podobne przepisy do Deser lodowo – gruszkowy