Deser truskawkowo – orzechowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone orzechy;
2. Białka ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy;
3. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę (20×30 cm) i pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C;
4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na pianę;
5. Wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą bitej śmietany, kroimy w 1 cm kwadraty, układamy w salaterkach;
6. Truskawki kroimy w ćwiartki, układamy na cieście i ozdabiamy resztą bitej śmietany.

Składniki

  • 300 g truskawek300 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 70 g cukru
  • 70 g orzechów włoskich

Podobne przepisy do Deser truskawkowo – orzechowy