Deser truskawkowy

Reklama

Opis przygotowania

Owoce opłukać, osączyć dokładnie, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem cytrynowym i zasypać cukrem zwykłym, odstawić na ok. 1 godzinę. Śmietanę (musi być dobrze schłodzona) ubijać przez kilkanaście sekund a następnie dosypać cukier puder zmieszany z zagęstnikiem i ubić na sztywno. W salaterce (albo w indywidualnych pucharkach) układać warstwami: część truskawek, część śmietany, część rozkruszonych lekko bez/bezów, znów truskawki, śmietana, bezy…do wyczerpania składników – podawać od razu po przygotowaniu – proste i bajecznie smaczne!

Składniki

  • 50 dkg świeżych truskaweksok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki kremówki 30-36 %
  • 2 op. zagęstnika do śmietany
  • 10-15 dkg białych bez/bezów (?)

Podobne przepisy do Deser truskawkowy