Domowa pasztetowa

Reklama

Opis przygotowania

Słoninę, mięso (szynka lub łopatka), wątróbkę oraz cebulę mielimy przez maszynkę o małych otworach. Z manny i wody robimy papkę. Wszystko mieszamy, dodając białka, sól i pieprz.
Za pomocą dodatków przy maszynce tzn tutki napychamy powstałą masą jelita wieprzowe (sztuczne), tak zwane flaki. Robimy to niezbyt tępo, aby w czasie gotowania nie popękały, gdyż manna jeszcze pęcznieje. Końcówki jelit wiążemy nitką.
Sporą ilość wody zagotowujemy, nie solimy. Do gotującej wody wkładamy napchaną pasztetową i ustawiamy malutki gaz. Ma ona mięknąć, nie gotować się. Czas mięknięcia wynosi 1 godzinę.
Po tym czasie, ostrożnie, łapiąc za nitki na końcówkach, wyjmujemy na deskę do ostygnięcia.

Składniki

  • 1,5 kg słoniny0,5 kg manny
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 0,5 kg chudego mięsa
  • 2 cebule
  • 3 lub 4 białka
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 2,5 płaskich łyżeczek pieprzu
  • 1,5 szklanki zimnej wody

Podobne przepisy do Domowa pasztetowa