Z mąki, wody, oleju i drożdży wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godz dzielimy na 4 części, formujemy bułki i znowu odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie smarujemy bułki rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w 180 stopniach około 20 min (lepiej jednak sprawdzać patyczkiem).
Przyprawę do kotletów mielonych robimy według przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy ją do mięsa i mieszamy. Potem zalewamy żelatynę odrobiną zimnej wody i również dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ponownie, gdy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane z mięsem formujemy płaskie okrągłe kotlety wkładając w środek każdego kotleta plaster żółtego sera i 1-2 plasterki ogórka kiszonego. Kotlety smażymy na patelni na wolnym ogniu tak by upiekły sie w środku.
Bułki rozkrawamy smarujemy lekko sosem, kładziemy na spodnią część sałatę, pomidora, kotleta i surówkę nakładamy wierzchnią warstwę bułki. Podając w papierkach do hamburgerów bok polewamy sosem i posypujemy cebulką. Jeżeli podajemy na talerzu możemy sos polać pod wierzchnią bułkę na surówkę i posypać to cebulką.