Domowy marcepan

Reklama

Opis przygotowania

Wodę i margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, zupełnie jak na ciasto parzone. Na stolnicy robimy kopczyk z cukru pudru, wrabiamy w nie ciasto. Uwaga, ciasto staje się rzadkie, spokojnie, tak ma być. Dodajemy aromat i mielone migdały, w razie potrzeby podsypujemy cukrem pudrem, bądź migdałami. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby zabarwiamy odrobiną kakao,lub kurkumy, smak masy jest identyczny jak batoników marcepanowych. Ozdoby z masy są miękkie w środku, więc nie ma problemów z krojeniem tortu, ciast itp. Ozdoby wykonane samodzielnie są niepowtarzalne i dzięki temu nawet małe uroczystości są wyjątkowe, tak dla gości jak i domowników.

Składniki

  • 2 łyżki wody1 łyżka margaryny Zwykła
  • * 2 łyżki mąki
  • * cukier puder
  • * 1/3 fiolki aromatu migdałowego
  • * mielone migdały
  • * dodatkowo:
  • * kurkuma
  • * gorzkie kakao

Podobne przepisy do Domowy marcepan