Drożdżowe bułeczki z makiem

Reklama

Opis przygotowania

Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze zostawić na kilka minut. Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min. Po upieczeniu przestudzić.

Składniki

  • 40 dag mąki 2 dag drożdży
  • 70 g stopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag białego sera
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • suchy mak

Podobne przepisy do Drożdżowe bułeczki z makiem