Drożdżowe z suszonymi owocami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: Margarynę rozpuścić wymieszać z olejem i przestudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą i cukrem, dodać do niej zimny tłuszcz, rozpuszczone drożdże oraz 2 jajka i jedno żółtko. Wymieszać gładkie i lśniące ciasto(ciasto się klei), odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Dokładnie odcedzone z kompotu owoce skręcić na gładką owocową pulpę, dodać do niej jajko, migdały, rodzynki, kaszkę i cukier. Okrągłą formę o średnicy około 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dno 3/4 całego ciasta, ciasto posmarować połową białka i wyłożyć całą masę na której ułożyć plasterki jabłka i przykryć resztą ciasta ( ciasto się klei, ale po podsypaniu mąką da się rozwałkować), wierzch ciasta posmarować resztą białka i tak przygotowane ciasto po ponownym odstawieniu do podrośnięcia nadaje się do pieczenia, ale ja lubię dodatkowo posypać je przed pieczeniem kruszonką. Piec w temp 180 st około 60 min.

Składniki

  • Ciasto: 1/2 margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki suszonych owoców z kompotu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • dodatkowo:
  • 1-2 jabłka
  • kruszonka

Podobne przepisy do Drożdżowe z suszonymi owocami