Drożdżowe ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

1. Pół szkl. mleka podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

2. Zaczyn dodać do pozostałych składników, dobrze wyrobić i ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Ciastem wyłożyć dużą natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć wypestkowane i odsączone owoce.

3. Składniki kruszonki zagnieść, włożyć na 15 min do zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać ciasto. Piec ok. 50 min w temp. 175st.

Składniki

  • SKŁADNIKI: 70 dag mąki,
  • szkl. mleka,
  • szkl. cukru,
  • pół kostki drożdży,
  • 3 jajka,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 1/2 kg świeżych śliwek lub litrowy słoik śliwek z kompotu.
  • KRUSZONKA:
  • 1/3 kost. margaryny,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • odrobina proszku do pieczenia.

Podobne przepisy do Drożdżowe ze śliwkami