Placek lotaryński

Reklama

Opis przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dno formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.

2. Grzyby obgotować w osolonej wodzie ok. 10 min. Przestudzić. Śmietanę roztrzepać z jajkami. Kiełbasę, boczek i cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć. Wymieszać ze śmietaną, grzybami, białkiem, startym serem, natką, przyprawić. Wylać na ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 200st.

Składniki

  • CIASTO: 2 szkl. mąki,
  • 3/4 kost. margaryny,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli.
  • FARSZ:
  • 2 laski kiełbasy,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 20 dag kurek,
  • 4 jajka + 1 białko,
  • 300ml śmietany,
  • 20 dag sera,
  • posiekana natka pietruszki,
  • tymianek, oregano,
  • pieprz,
  • olej.

Podobne przepisy do Placek lotaryński