Drożdżówki z serem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli , 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera dodać jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę.

Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią. Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami.
Lukier:
W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie

Składniki

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
  • 12 dag cukru
  • 8 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 20 dag serka śmietankowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 jabłka
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok cytrynowy lub woda
  • dodatkowo:
  • rodzynki

Podobne przepisy do Drożdżówki z serem