Dżem wiśniowy

Reklama

Opis przygotowania

Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.

Składniki

  • 2,2 kg wiśni1 kg cukru
  • 100 ml wody
  • sok z dwóch cytryn + otarta skórka
  • przyprawy: 2 ziarenka kardamonu, 1/5 łyżeczki cynamonu, 2-3 goździki (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)

Podobne przepisy do Dżem wiśniowy