Fale dunaju

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do tego stopniowo dodawać 6 całych jaj, cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wlać na blachę, do drugiej dodać kakao i wlać na ciasto jasne.
Na wierzch ułożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka. Piec około 40 min w temp 170 stopni.
Przyrządzamy krem jak przy cieście "Rolada z kremem " i nakładamy na wystudzone ciasto.
Na wierzch polewamy polewę (wszystkie składniki polewy podgrzewamy, nie gotujemy, następnie schładzamy cały czas mieszając ).

Składniki

  • Ciasto:1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jabłka
  • Krem:
  • taki, jak przy roladzie (Karpatka )
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • łyżka przegotowanej wody
  • 2 łyżki kakao

Podobne przepisy do Fale dunaju