Fasolka po bretońsku

Reklama

Opis przygotowania

Fasolę moczyć 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z pokrojonymi w kostkę warzywami oraz boczkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Zaciągnąć mąka rozrobioną z wodą.

Składniki

  • 1kg fasoli "Piękny Jaś", 20 dag boczku wędzonego,
  • 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
  • 2 duże marchewki,
  • po kawałku pora i selera,
  • czerwona papryka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 cebule,
  • koncentrat pomidorowy(mała puszka),
  • 4 łyżki pikantnego keczupu,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka przyprawy do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki mąki.

Podobne przepisy do Fasolka po bretońsku