Faszerowane udka

Reklama

Opis przygotowania

Z mięsa usunąć kości starając się nie uszkodzić mięsa,następnie rozbić tłuczkiem i posypać przyprawą do drobiu.Pomidory osączyć z zalewy,ser pociąć w słupki i delikatnie umieścić w środku pomidora,posypać bazylią .
Nafaszerowany pomidor umieścić na środku rozbitego mięsa(mięso ma być skórą do dołu)i zwinąć w paczuszkę ,naciągając skórkę okręcić nią całe mięso,spiąć wykałaczką .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso.Podsmażone przełożyć do garnka ,zalać sosem i dusić na małym ogniu około 30 min.

Sos:
Pomidory które nam zostały,pokroić w kostkę ,dodać do zalewy ,dolać 1 szklankę przecieru pomidorowego,dodać cebulę pokrojoną w piórka,czosnek w kosteczkę ,pieprz kolorowy,bazylię i jarzynkę .Dusić wszystko z mięsem na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ryżem.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka-góry 10 dag sera mozzarella
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • 5-6 ziaren pieprzu kolorowego
  • Przyprawa do drobiu
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Faszerowane udka