Faszerowany, rolowany boczek

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować boczek: umyć, osuszyć, natrzeć solą, obłożyć zielem, liściem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na co najmniej 1 dobę do lodówki. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, 1 ząbkiem czosnku, przysmażoną cebulką i namoczoną i odciśniętą bułeczką. Doprawić vegetą i pieprzem. Boczek rozłożyć, usunąć przyprawy. Farsz rozłożyć na mięsie. Zrolować ciasno, obwiązać grubą nicią. Włożyć do wysmarowanej olejem brytfanki. Piec ok. 2 godz. podlewając wytworzonym sosem, w tem. 180*C. Można też upiec w rękawie, rozcinając go na 20 min. przed końcem pieczenia, aby boczek się ładnie zarumienił. SMACZNEGO

Składniki

  • 2,5 kg cienkiego boczku0,70 kg mielonej łopatki
  • 1 jajko
  • 1 bułka ususzona
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • czosnek
  • olej
  • przyprawy do boczku: ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść

Podobne przepisy do Faszerowany, rolowany boczek