Faworki po włosku czyli chiacchiere

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy kilka minut do utworzenia się ciasta. /gęstość regulujemy winem/Po wyciągnięciu z miksera wyrabiamy jeszcze chwilę /można wybijać wałkiem/aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.Gotowe,gładkie ciasto o konsystencji "pierogowej" wałkujemy stopniowo porcjami dosyć cienko/ok.3 mm/używając niewiele mąki do podsypania i kroimy radełkiem na paski dowolnej szerokości, długości i kształtu. Moje są szerokie i przecięte tylko w dwóch miejscach, bez przeciągania. Gotowe paski smażymy na dobrze rozgrzanym,"głębokim" oleju z obu stron na jasno-złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na „reczniku” papierowym. Zimne możemy posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 500 g mąki/w tym niewielka ilość na podsypkę/50 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru pudru/płaskie/
  • 50 g likieru anyżkowego
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wytrawnego białego wina/ja użyłam musujące/
  • olej do smażenia/polecam arachidowy/

Podobne przepisy do Faworki po włosku czyli chiacchiere