Cycki teściowej

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i na końcu olej. Gotowe ciasto wylać na małą blaszkę i piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku (ok 180st,C.)

Ciasto makowo-kokosowe:
Ciasto ubijamy jak na biszkopt. Gotowe wlać na małą blaszkę i upiec w gorącym piekarniku.

Masa:
Mleko zagotować z cukrem pudrem i waniliowym. Żółtka wymieszać ze śmietaną i wlać na gotujące się mleko. Zagotować i odstawić na 30 minut. Odcedzić przez gęste sito. Uzyskany serek ostudzić i utrzeć go z masłem.

Sposób przełożenia:
Biszkopt kakaowy>>masa>>ciasto makowo-kokosowe>>marmolada>>biszkopty>>na środek każdego biszkoptu położyć po jednej rodzynce. Całość zalać tężejącą już galaretką i wstawić do lodówki.

Składniki

  • /przepis na blaszkę o wymiarach 24x28cm/
  • Ciemny biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l mleka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 20 dkg masła
  • Dodatki:
  • 1/2 słoika marmolady lub powideł śliwkowych
  • mała paczka okrągłych biszkoptów
  • garść rodzynków
  • 2 jasne galaretki

Podobne przepisy do Cycki teściowej