Filety rybne panierowane z warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Rybę lekko rozmrozić, ale niezupełnie. Osuszyć ręcznikami papierowymi. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb. Jajko roztrzepać z mlekiem i vegetą. Rybę panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na mocnym ogniu, na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron, odłożyć na chwilę. W rondlu albo na drugiej patelni rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. Kiedy się podsmaży dodać kapustę (taką gotową sałatkę z kapusty i marchewki ze słoika, nie kiszoną tylko zakwaszaną lekko octem), poddusić 5 min.. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić warzywa. Na wierzchu ułożyć rybę i dusić całość 5-10 min.. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Składniki

  • 4-6 filetów rybnych (panga, tilapia)1-2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1,5 szkl. gotowej sałatki z białej kapusty ze słoika (odciśniętej z zalewy)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony
  • olej do smażenia ryby

Podobne przepisy do Filety rybne panierowane z warzywami