Surówka z cykorią

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa umyć, oczyścić. Marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Z cykorii usunąć wierzchnie, uszkodzone liście, wyciąć głąbik, liście pokroić w paski, dodać do marchwi. Cebulę obrać, pokroić w cienkie ćwierć plasterki, dodać do reszty warzyw. Do octu dodać szczyptę, może dwie, cukru, szczyptę soli i pieprzu cayenne, wymieszać, dolać oliwę i dodać koperek. Tak przygotowanym sosem polać warzywa, wymieszać dokładnie. Podawać do dań mięsnych.

Składniki

  • 2 główki cykorii1 duża marchew
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • do smaku: cukier, sól, pieprz cayenne

Podobne przepisy do Surówka z cykorią